1
2
3
4

DOUGHNUT APARTMENTS

FINALIST – INTERNATIONAL APR HOUSING DESIGN (CONCEPT) AWARDS

The DOUGHNUT building applies the principle of an internal courtyard to multi storey apartment buildings where the “courtyard” is the hollow core of the doughnut that functions as an above ground cave with a green wall, from which the apartments draw fresh cool & moist air. The apartments have either NE, NW, SW, or SE sun exposure. Each apartment has its own “courtyard” with full height glazing accessible from the lounge and the master bedroom, set back from the external perimeter wall to reduce the mid summer sun access but permit the midwinter sun deep into the apartment to naturally keep the apartments (concrete structure) cool in the summer and warm in the winter. The external walls of the buildings concrete structure have insulated cladding and relatively small windows, with low-e glazing for outlook only.

The hollow core of the building acts as a store from which the apartments draw cool their fresh air. In summer this air naturally ventilates up and out during the night when the outdoor temperatures are lower than the core air but stays in the core during the day when outdoor temperatures are higher. In winter this process reverses, thus assuring fresh cool air the year round. Stale warm air rises through ducts from the apartments. This natural ventilation needs to be enhanced by mechanical ventilation powered by the solar PV panels that cover most of the roof.The central hollow core is open at roof level thus allowing rain to enter, nurturing shade loving plants

Category:

Residential